Blog

Sesuai ke bingkai cermin mata ni untuk saya?

BLOG POST

Pemilihan bingkai yang bersesuaian juga penting bagi menyerlahkan lagi penampilan anda sekaligus meningkatkan keyakinan diri anda!

View More

PRESBIOPIA: ‘READING GLASSES’ BUKAN SATU-SATUNYA JALAN PENYELESAIAN!

BLOG POST

Matlamat rawatan adalah untuk mengimbangi ketidakupayaan mata anda untuk fokus pada objek dekat. Pilihan rawatan termasuk dengan memakai cermin mata atau kanta sentuh (Contact Lens), menjalani pembedahan refraktif, atau mendapatkan implan kanta untuk presbiopia.

View More

KENAPA MATA SAYA ADA KETUMBIT?

BLOG POST

Kebiasaannya ketumbit akan hilang dengan sendiri namun anda juga boleh mempercepatkan proses menghilangkan ketumbit dengan melakukan tuaman suam (Warm Compression) beberapa kali sehari. Berikut adalah cara untuk melakukan tuaman suam:

View More

KATARAK: SELAPUT DALAM MATA

BLOG POST

Katarak selalunya terjadi kepada mereka yang telah berusia, tetapi tahukah anda, mereka yang masih muda juga boleh mengalami katarak?

View More

KENAPA TAK BOLEH SELALU GOSOK MATA?

BLOG POST

Tahukah anda? Tabiat menggosok mata terlalu kerap dan kasar boleh membawa kesan yang membahayakan kesihatan mata tanpa sedar.

View More

APA ITU RABUN TUA?

BLOG POST

Perasan tak bila kita menghampiri atau menginjak ke usia 40 tahun, kebolehan kita untuk melihat pada jarak dekat semakin berkurang? Kemungkinan anda mengalami Presbyopia!

View More

Kenapa anak saya perlu pakai cermin mata setiap masa?

BLOG POST

Pernah tertanya-tanya macam ni tak? -Anak saya takde rabun dekat kenapa perlu pakai cermin mata setiap masa? - Tak boleh ke pakai cermin mata masa belajar je? - Tak boleh pakai masa dalam kelas je ke? - bukan kalau selalu pakai cermin mata , rabun akan cepat naik ke? - Kesian dekat anak kecik lagi dah kena pakai cermin mata. Kenapa individu yang mempunyai rabun jauh perlu pakai cermin mata setiap masa?

View More

ANAK MALAS ? ATAU MATA MALAS?

BLOG POST

Ambliopia? Ambliopia atau dikenali sebagai ‘mata malas’ merujuk kepada penglihatan yang kabur dan tidak dapat dibetulkan dengan cermin mata, kanta lekap atau pembedahan mata. Mata kelihatan normal dan tiada sebarang penyakit mata dikesan. Masalah ini selalunya berlaku pada satu mata dan jarang sekali pada kedua-dua belah mata.

View More

AMALAN PENJAGAAN MATA KANAK-KANAK

BLOG POST

TAHUKAH ANDA MIOPIA ANTARA MASALAH MATA YANG BIASA DI ALAMI OLEH KANAK-KANAK? APA ITU MIOPIA? APA TANDA-TANDA MIOPIA?

View More

'DAILY DISPOSBLE CONTACT LENS': JANGAN LAKUKAN 10 PERKARA INI.

KANTA LEKAP / CONTACT LENS

Jangan Lakukan 10 Perkara Ini Jika Anda Memakai ‘Daily Disposable Contact Lens’! Ramai pemakai ‘Contact Lens’ di seluruh dunia memilih untuk memakai ‘Contact Lens’ pakai buang atau ‘Daily Disposable’. ‘Contact Lens’ jenis sebegini perlu dibuang selepas digunakan dalam tempoh yang ditetapkan (kebiasaannya 8 ke 10 jam), dan menggunakan sepasang ‘Contact Lens’ yang baru pada keesokan harinya. Apabila digunakan dengan betul, pemakaian ‘Daily Disposable Contact Lens’ boleh menggalakkan kesihatan mata, dan ianya sangat selesa dan mudah untuk dijaga.

View More
Top